lørdag 29. januar 2011
FORTSETTELSE 29 JANUAR 2011.
Ettersom dette har vært en opplevelsesrik periode fortsetter vi serien med en ny blogg, samme dag. Været har også værtbrukbart, med endel sol også, og ikke bare sterk kuling, selv om den også har vært tilstede. Spesielt idag har fjorden vært i storform, ikke storstorm. Vestavinden var knallhard, med "bølger" som en tsunamin.
Ikke alle, men en og annen storbåre kom veltende innover fra Breisundet som var i metervis, kanskje noe av det største mine øyne har observert. Tilbake til torsken, som landet den 25 Januar, deler av den ble "lempet" i gryta og kokt noen timer etter
"landing" av færingen. Den stolte fisker "gjorde opp fisken", og "haudet" + spordelen
ble "fortert" den samme dag, ilag med andre. Dommen var entydig: Det går ikke an å få bedre mat. Rogna var et kapittel for seg, Ikke antydning til at den var "gøta".
Og dersom noen spør om den var god, så var svaret klart og entydig: JA !
Takk for denne gang.
Båten med kompisen ombord, var han som drog 7 torska på "LYren", vest for Lesten og
Godøya, til orientering.
HESSAFJORDEN LØRDAG 29 JANUAR 2011
Har hatt mange interessante opplevelser siden sist. Fra den 25 Januar da vi fikk sola for første gang iår, på Slinningen. Hadde været vært klart, ville vi sett sola den 18 Januar. Over Sulafjellet har det nok vært skyer, som har skygget for vår livgivende sol, slik at dette ble første gangen vi såg snerten av henne. Vi ser det også på vedlagte bilder. Samme dag ble det en godopplevelse på Hessafjorden, første
torsken på 7 kg blei landa, med lever og rogn. Det var en ordentlig "Borgundfjording" av rette sorten. En kompis av meg drog 7 stk. utafor Lesten og Godøya, på "Lyren". Så nå nærma tida seg for torskefiske. Ser fram til det.
Det merkes på været og klimaet at en har kommet godt iveg med det nye året. Lyset øker og humøret og sinnelaget i takt med det. Flere båter er også å se på "Hevertskallen", utafor Flesje mot Sula. Har med en av de faste "fiskesjarkene" på bildene, en som driver hele vinteren. Det er en driftig kar, som har garn ute hele vinteren, synes det. Har garn midtfjords mellom Røringneset og Långeskjæret,
kjentfolk vet hvor det er. Bra info for denne gang.
mandag 24. januar 2011
HESSAFJORDEN IDAG 24 JANUAR 2011
Idag presenterer vi bilder fra Hessafjorden m/omgivelser. Det er fra idag den 24 og tidligere, som dere ser av datoen. Men det er januarbilder, også tatt fra vår kjære
Sukkertoppen. Idag var det friskt og vindfullt deroppe, men en fin fin tur, uansett.
Det går nå mot lysere tider, og godt er det. Torskefiske er nå like om hjørnet, og da blir det mer fart i sjarker, private motorbåter og vi med robåten.
Kanskje kan vi sette garn også, som jeg fabler/drømmer litt om. Jeg har da torskegarn
som kan brukes. Får en mye fisk kan vi salte og event. lage klippfisk.
I yngre dager, som småguta, hadde vi en 8 - 10 fiskela i fjøra vår, som vi passa ilag med dei voksne. I hvert la var det 1000 fisk, men det greidde vi. Seinere jobbet jeg på fiskebud i Olsvika med kunstig tørking av fisk, til klippfisk, så vi har erfaring i både det og å vaske fisk, som etterpå blei salta i kar til klippfisk.
Så kom ikke her. Har også været med på torskefike med garn i Hessafjorde, og jeg husker uttrykket når vi såg over ripa etter torsk i garnet: Fisk så langt som "auet" rekk. Vi har vært med på litt av hvert, vi som vokste opp under krigen. Både flyangrep og bombing på Hessa/Ålesund. Ja, det var en annen historie. Takk for nå.
Og "skit fiske", uten at jeg helt har skjønt det uttrykker, men jeg har forstått et det er godt ment, og det er det viktigste.
Bildet som viser himmlen skjuler en ørn, hvis dere ser godt etter !!!
fredag 14. januar 2011
14 Januar 2011 fortsettelse.
Jeg syntes jeg måtte føye til noe stoff til den forgående blogg. Og vil da komplettere med "noe".
Kanskje litt med kokeprosessen, som vel er ganske unik. Jeg koker krabbevannet i en stor panne på 5 - 7 l. Da får jeg oppi en 12 - 15 krabber.
Oppkoktiden er unik, 15 min. Krabben kokes i 18 min med kokende vann.
Da får du den perfekte krabbe. Den tar jeg med heim i krabbepanna, etter at jeg har silt av vannet og avkjølt krabben endel. Så dekker vi bordettil krabbefest, og er det rogn i krabben, er jeg kjempefornøyd.
Jeg liker best burene, men også klør. Spesielt de store. Småklør er jeg ikke vant med å spise, men mange liker de og, og bra er det.
14 JANUAR 2011, FISKETUR OG KRABBE
Krabbefangst med 6 stk. 1 Torsk, ei
fin hyse og 2 stk. småseia.
Krabben kokt på Krabbekokeren med
propan, og salta med grovsalt. 1 skei
pr. liter vann. Torsken blei kokt samme
dag. Nydelig. Hysa og seien ble gjort
opp, og gjort klar til steiking for hysa,
Denne serien tilpasses bilder som er lagt inn før. Håper det lykkes.
Vekslende vær og vind denne tiden,
fra topp til uvær av verste slag.
Håper som sagt at dette lykkes, det
ser vi først når det er publisert.
Takk for denne gang.
mandag 3. januar 2011
3dje JANUAR 2011, EN VINTERDAG
Jeg må drive på med bloggen min, Hessafjorden. Idag var det en grå vinterdag,temperatur på nullpunktet. Men jeg tok den tradisjonelle skituren, til naustet i fjøra, og dekket til veden som jeg hadde stablet opp ved naustet. Jeg brukte gammel presenning som jeg hadde liggende i gamlenaustet. Det var lite snø, men det gikk greitt utover mot Sævolden. Ut med Naustberget er det mange nybygg under oppføring. Her hadde vi hoppbakke under krigen, husket jeg. Hadde et av mine beste svev her, på ca. 15 - 20 m. Her var det også et stort kratet etter en bombe, sluppet av engelske fly. Her var visst rester av fosfor, iflg. min husk - 65 år tilbake. Hoppbakken låg på Ola-marka, tror jeg. Igår var det bedre vær på min skitur, som en ser av bildene. Været har skiftet betraktlig siste dagene. Nå er det mer sludd og betraktlig mildere.
Lykke til med seansen.
Abonner på:
Innlegg (Atom)